Przepis na chrupiące skorupki pochodzi ze strony moje wypieki
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 100 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misie
malaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli ciasta. Można też
ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę
masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki.
Dodać resztę składników i szybko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki
(wielkość trzeba wyczuć - zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu
orzeszków, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki).
Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w
zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.
Nadzienie z nutelli
nutella -200 g
masło - 100g
łyżka spirytusu
Nutelle rozetrzeć z masłem, dodać spirytus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz